Beeldvorming Raadzaal
dinsdag 9 januari 2024
- Locatie
Huize Swaensteyn
- Voorzitter
- Dhr. A.J.M. Hielkema
- Toelichting
-
Wilt u een onderwerp aandragen om te bespreken met de gemeenteraad tijdens deze beeldvorming inwoners? U moet dan uiterlijk 3 weken vóór de beeldvorming het onderwerp aanmelden. Stuur alstublieft een e-mail naar griffie@lv.nl of geef het telefonisch door op (070) 300 8858.
De agenda’s van de beeldvormingen worden in de regel 10 dagen vóór aanvang van de bijeenkomsten gepubliceerd.
Uitzending
Agendapunten
-
09.01.24
Bestaanszekerheid staat in het maatschappelijke en politieke brandpunt van de belangstelling. Ook in Leidschendam-Voorburg kent inwoners die moeilijkheden ondervinden om rond te komen. Armoede heeft een bredere impact dan alleen het financiële. Het beperkt mensen in het meedoen in de samenleving, kan leiden tot ernstige problemen op het gebied van gezondheid en heeft ook een negatieve invloed op de ontwikkeling van kinderen. Daarom willen we mensen met een laag inkomen zo goed mogelijk ondersteunen. Onderdeel daarvan is het minimabeleid.
Op dit moment wordt gewerkt aan een nieuw minimabeleid tegen de achtergrond van het bredere verhaal van bestaanszekerheid. Tijdens de beeldvormende raad zal Godfried Engbersen vertellen over zijn inzichten. Engbersen is hoogleraar algemene sociologie en gespecialiseerd in sociale problematiek, beleid en kennis. Hij is voorzitter van de door het kabinet ingestelde commissie Sociaal Minimum. Afgelopen zomer presenteerde deze commissie het rapport ‘Een zeker bestaan’: een onderzoek naar een toekomstig stelsel van het sociaal minimum. De commissie betrekt in haar onderzoek ook de gemeentelijke minimaregelingen. In onze gemeente zijn deze regelingen opgenomen in het minimabeleid, dat momenteel geactualiseerd wordt.
Godfried Engbersen neemt ons graag mee in de conclusies van het onderzoek van de commissie en wat we hiervan kunnen leren. Ook is er de mogelijkheid om vragen te stellen.
Doorkijk nieuw beleid
De komende tijd gaat de gemeente in gesprek met maatschappelijke organisaties, consulenten en inwoners om verdere beelden op te halen over wat er nodig is. Op basis van deze gesprekken en een evaluatie van het huidige minimabeleid, wordt een koersnotitie geschreven. Deze notitie wordt aan de raad voorgelegd. Hierna worden kaders bepaald waar het beleid aan moet voldoen en wordt het nieuwe beleid geschreven inclusief perspectieven op de uitvoering. Het voornemen is om het nieuwe minimabeleid nog voor de zomer aan de gemeenteraad voor te leggen.Bijlagen