Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Commissie Samenleving

maandag 25 november 2024

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal, Huize Swaensteyn

Voorzitter
J. Brokke
Toelichting

Wilt u inspreken op één van de onderwerpen op de agenda van deze commissievergadering? Aanmelden kan tot uiterlijk 12:00 uur op de dag van de vergadering. Stuur alstublieft een e-mail naar griffie@lv.nl of geef het telefonisch door op (070) 300 8858.

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en mededelingen
  2. 2
    Vaststellen agenda en spreektijden
  3. 3
    Spreekrecht inwoners (maximaal 30 minuten, indien van toepassing)
  4. 4
    Bespreekpunten
  5. 4.1

    Werken aan een sterke sociale basis: dat is misschien wel de kern van de missie die de gemeente heeft te vervullen in het sociaal domein. Maar wat is nu precies “een sociale basis”, hoe kan deze worden versterkt en wat merken de inwoners daarvan in hun dagelijkse leven, hoe stuurt de gemeente op het versterken en hoe krijgt de samenleving zelf ruimte om haar gemeenschapskracht in te zetten? Deze en andere vragen hebben de aanleiding gevormd om een gemeentelijke visie op de sociale basis te maken. Bij de vaststelling van de startnotitie over herziening van de systematiek voor maatschappelijke subsidies, heeft de gemeenteraad in het amendement sociale basis (ID 288) bepaald dat voor het kunnen vaststellen van een subsidieverordening die een sterke sociale basis als uitgangspunt heeft, een separaat visiedocument noodzakelijk is.


    Ook op landelijk niveau is aan gemeenten gevraagd om een visie te hebben op de sociale basis. In het Gezond en Actief Leven Akkoord (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 2023) is opgenomen dat gemeenten uiterlijk in 2024 een beleidsvisie hebben op de sociale basis, met aandacht voor gebiedsgerichte uitvoering. In de visie dienen terug te komen: sociale samenhang of samenlevingsopbouw (ook wel sociale cohesie), mantelzorg, het tegengaan van eenzaamheid, inzet en ondersteuning van vrijwilligerswerk, en professionals in het sociaal domein. Het idee erachter is dat gemeenten nog nadrukkelijker de inzet van de sociale basis en de algemene voorzieningen als passende laagdrempelige maatschappelijke ondersteuning, versterken. Om enerzijds hieraan te voldoen en anderzijds een inhaalslag te maken met het versterken van de sociale basis, heeft het college ingezet op ontwikkeling van een visie op de sociale basis.

  6. 4.3

    De fracties PvdA en GroenLinks hebben verzocht om agendering van het raadsvoorstel vaststellen Algemene subsidieverordening maatschappelijke subsidies Leidschendam-Voorburg 2026 als bespreekpunt. De fracties willen
    met de wethouder en de collega-fracties bespreken wat er is veranderd ten opzichte van het huidige subsidiebeleid, welke lessen er uit de meerdere besprekingen in deze raad en uit de externe evaluatie zijn meegenomen, en wat dit betekent voor ons maatschappelijk aanbod in de wijk en de organisaties die dat uitvoeren.


    Op 9 juli 2024 heeft het college de concept Algemene subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026 vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode liep van 1 augustus tot en met 8 september 2024. Na afloop van deze periode heeft het college de zienswijzen verzameld en voorzien van een reactie, en deze samengevoegd in bijgevoegd inspraakverslag. Ook is de Algemene subsidieverordening aangepast.


    Via dit raadsvoorstel informeert het college de raad over de gedane aanpassingen en verzoekt het college de raad de Algemene subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026 vast te stellen.

    Voorgesteld besluit

    De Algemene subsidieverordening Leidschendam-Voorburg 2026 en het inspraakverslag ASV 2026 vast te stellen.

  7. 5
    Hamerstukken
  8. 5.1

  9. 5.2

  10. 6
    Sluiting