- Locatie
Raadzaal, Huize Swaensteyn
- Voorzitter
- M.W. Vroom
- Toelichting
-
De agenda’s van de raadsvergaderingen worden in de regel 10 dagen vóór aanvang van de vergaderingen gepubliceerd.
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen
-
2Vaststellen agenda en spreektijden
-
3Spreekrecht inwoners
-
4
Bijlagen
-
5
Bijlagen
Lijst van Ingekomen Stukken
Omschrijving BurgerKrachtCentrale jaarverslag 2024 (2124378) Plannen lokale voedselvoorziening in een dreigende oorlog (2123402) -
6Vragenuur
-
7Hamerstukken
-
7.1
Bijlagen
Voorgesteld besluit
a. Geen nieuwe onderzoeksonderwerpen voor te leggen aan de rekenkamer.
b. De uitgaande brief aan de rekenkamer vast te stellen.
-
7.2
In de gewijzigde gemeenschappelijke regeling GGD-VT Haaglanden is vastgelegd dat het algemeen bestuur in 2024 en vervolgens om de vier jaar het functioneren van de regeling evalueert. Het doel van deze evaluatie is om de gemeenschappelijke regeling verder te optimaliseren. Voorafgaand aan de evaluatie bepaalt het algemeen bestuur, na advies van de raden van de deelnemende gemeenten, het doel, de reikwijdte en de methodiek van de evaluatie. Deze bepaling is opgenomen in het gewijzigde statuut, dat in juni 2024 is vastgesteld, zodat de evaluatie kan plaatsvinden in het laatste zittingsjaar van het huidige bestuur.
Tijdens de bespreking heeft het algemeen bestuur geconcludeerd dat een evaluatie van de gemeenschappelijke regeling op dit moment weinig meerwaarde heeft. In 2022 is er een uitgebreide evaluatie uitgevoerd, waarvan de aanbevelingen recent zijn doorgevoerd in de wijziging van de wet gemeenschappelijke regelingen in 2024. Omdat deze aanpassingen pas kort geleden zijn doorgevoerd, wordt het niet als relevant gezien om nu opnieuw te evalueren. Daarom wordt voorgesteld de evaluatie uit te stellen tot 2027.
Bijlagen
-
7.3
Met dit voorstel wordt de Apv geactualiseerd. Deze actualisatie ziet vooral op aanpassingen in verwijzingen naar wet- en regelgeving vanwege de inwerkingtreding van de Omgevingswet. Daarnaast gaat het om redactionele verbeteringen en een aantal inhoudelijke wijzigingen.
Bijlagen
-
7.4
Voor vaststelling van de definitieve versie van de gemeenschappelijke regeling VRH 2025 is – na behandeling in het DB/AB VRH – toestemming van de raden vereist. Het college wordt verzocht de gemeenschappelijke regeling voorlopig vast te stellen. Na deze toestemming van de raden is het vervolgens noodzakelijk dat de colleges deze regeling vaststellen met een collegebesluit.
Bijlagen
-
7.5
Bijlagen
-
7.6
De raad wordt gevraagd in te stemmen met een grenscorrectie tussen Den Haag en Leidschendam-Voorburg, waarbij twee percelen naar Leidschendam-Voorburg gaan en één perceel naar Den Haag. Dit zorgt voor een logischere gemeentegrens en plaatst de gehele gebiedsontwikkeling Overgoo-Fleetpark binnen Leidschendam-Voorburg.
Bijlagen
-
7.7
De gemeente maakt projectkosten om de herontwikkelingen van de deelgebieden in Schakenbosch te faciliteren en te begeleiden voor de periode van 2025 tot en met 2028.
Bijlagen
-
7.8
Het gevraagde krediet faciliteert de eerste fases van de integrale herontwikkeling locatie KJ44 en OT40, om te komen tot een ruimtelijk kader.
Bijlagen
-
7.9
Bijlagen
-
7.10
In de Kadernota rechtmatigheid 2024, uitgebracht door de commissie BBV (Besluit begroting en verantwoording), staat aangegeven dat het normen- en toetsingskader actueel moet worden gehouden en moet worden aangepast op basis van nieuwe wet- en regelgeving. Ten behoeve van de jaarrekeningcontrole 2024 is het normen- en toetsingskader daarom herijkt.
Het normen- en toetsingskader dient te worden vastgesteld door de gemeenteraad.Bijlagen
-
8Bespreekpunten
-
8.1
De fracties van VVD en CDA hebben verzocht om de BOPA aanvraag van het COA te agenderen om de randvoorwaarden te bespreken.
Bijlagen
-
8.2
De aanvraag ziet op het realiseren van een geluid- en zichtwerende voorziening langs het recreatiegebied Vlietland in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan kan alleen door middel van een uitgebreide procedure met een projectafwijkingsbesluit medewerking aan het plan worden verleend. Hiervoor is een (ontwerp) verklaring van geen bedenkingen nodig van de raad. Een uitgebreide beoordeling en motivering waarom aan het plan medewerking kan worden verleend is in de ruimtelijke onderbouwing opgenomen.
Bijlagen
-
8.3
De huidige aanwijzing van Omroep Midvliet als lokale omroep voor Leidschendam-Voorburg loopt af op 9 januari 2026. Daarom begint het Commissariaat voor de Media een procedure om een nieuwe lokale omroep aan te wijzen. Het college stelt de gemeenteraad voor om een aantal aanvullende criteria te stellen.
Bijlagen
-
9Sluiting