Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raad

dinsdag 4 juli 2017

19:30 - 23:00
Locatie

Huize Swaensteyn

Voorzitter
Dhr. K. Tigelaar

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering en feliciteert het raadslid Van de Griendt met de geboorte van zoon Siem.
    Hij deelt mee dat spreektijden worden gehanteerd.
    Voorts meldt hij dat aan de agenda wordt toegevoegd de Raadsbrief over de DSW, zoals in Presidium is afgesproken. De brief wordt aan de bespreekstukken toegevoegd en als eerste bespreekpunt behandeld.
    Ten slotte meldt hij dat bij de jaarrekening wel het verslag van de accountant is ontvangen, maar dat de verklaring nog ontbreekt. Dit zal de raad voor komend jaar nadrukkelijk met de accountant bespreken.
    De heer Nijhof is verbaasd dat het raadsvoorstel Erratum bij de jaarstukken 2016 een hamerstuk is.

  2. 2

    Besluit

    Van het spreekrecht wordt geen gebruik gemaakt.

  3. 3

    Besluit

    In reactie op vragen en opmerkingen van de heer Klazenga over misstanden bij de garage van het Damplein geeft burgemeester Tigelaar antwoord.

  4. 4

    Besluit

    De lijst van ingekomen stukken wordt zonder beraadslagingen en stemming vastgesteld.

  5. 5

    Besluit

    De besluitenlijst van de raadsvergadering van 30 mei 2017 wordt ongewijzigd vastgesteld.

  6. 10.a

    Bij het vaststellen van de agenda is besloten als eerste bespreekpunt toe te voegen de op 4 juli 2017 ontvangen raadsbrief: Eerste Kwartaalrapportage 2017 DSW Rijswijk e.o.

    Besluit

    De raad neemt de raadsbrief voor kennisgeving aan.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Van Rossum (GroenLinks), de heer Van Dolen (D66), de heer Blokland (PvdA), de heer Rouwendal (CU-SGP), de heer Paardekoper (CDA), de heer Van der Houwen (VVD), de heer Steutel (GBLV) en wethouder Stemerdink.


    De raad heeft gesproken over de omvang van het aangekondigde extra tekort 2017, de oorzaken waardoor het tekort kon ontstaan en de maatregelen om tot verbetering te komen, over de voor- en nadelen van preventief toezicht door de provincie, de directeurswisseling bij de DSW, de financiële review, de controle door de accountant, de goedkeuring van de begroting.


    Wethouder Stemerdink zegt toe:

    • het verzoek van het CDA om de financiële review in de vergadering van de commissie Maatschappelijke Activiteiten in september te agenderen aan de directie voor te leggen.
      -de mening van de provincie over pro's en contra's van preventief toezicht op schrift naar de raad te sturen.
    • de directie van de DSW uit te nodigen voor de eerstvolgende vergadering van de commissie Maatschappelijke Activiteiten.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    10a. Raadsbrief: Eerste Kwartaalrapportage 2017 DSW (1907508). ID 265. (Afgedaan: 8 jan. 2019).
    10a. Raadsbrief: Eerste Kwartaalrapportage 2017 DSW (1907508). ID 266. (Afgedaan: 8 jan. 2019).
    10a. Raadsbrief: Eerste kwartaalrapportage 2017 DSW (1907508). ID 267. (Afgedaan: 8 jan. 2019).
  7. 11

    Besluit

    Het amendement Ondersteunen en faciliteren van expats (verseon) wordt ingetrokken en niet in stemming gebracht.


    Het amendement Uitvoeringspartners in plaats van Gesprekstafels (verseon) wordt ingetrokken en niet in stemming gebracht.


    Het amendement Opfrissen www.eropuitinleidschendamvoorburg.nl (verseon) wordt ingetrokken en niet in stemming gebracht.


    Het amendement Verduidelijken portefeuilles (verseon) is verworpen met 6 stemmen voor (GBLV) en 24 stemmen tegen (CDA, CU-SGP, D66, GroenLinks, fractie Hohage, VVD).


    Het amendement Uitvoeren revitaliseringsstrategie bedrijventerreinen (verseon) is aangenomen met 21 stemmen voor (CU-SGP, D66, GBLV, PvdA, VVD) en 9 stemmen tegen (CDA, GroenLinks, fractie Hohage).


    Het amendement Schrappen budget evenementencoördinator (verseon) is aangenomen met 24 stemmen voor (CU-SGP, D66, GBLV, GroenLinks, PvdA, VVD) en 6 stemmen tegen (CDA, fractie Hohage).


    Het amendement Forum Hadriani op Unesco Werelderfgoedlijst en informatiepunt in de Mall of the Netherlands (verseon) is aangenomen met 24 stemmen voor (CU-SGP, D66, GBLV, GroenLinks, PvdA, VVD) en 6 stemmen tegen (CDA, fractie Hohage).


    Het amendement Hervorming bibliotheek (verseon) is aangenomen met 23 stemmen voor (CDA, CU-SGP, D66, GroenLinks, PvdA, VVD) en 7 stemmen tegen (GBLV, fractie Hohage).


    De motie opstellen Uitvoeringsprogramma Economische Agenda (verseon) is aangenomen met 23 stemmen voor (D66, GBLV, GroenLinks, PvdA, VVD) en 7 stemmen tegen (CDA, CU-SGP, fractie Hohage).


    De motie Concretisering expatbeleid (verseon) is verworpen met 6 stemmen voor (GBLV) en 24 stemmen tegen (CDA, CU-SGP, D66, GroenLinks, fractie Hohage, PvdA, VVD).


    De motie Kleine ondernemingen (verseon) is aangenomen met 20 stemmen voor (GBLV, VVD, D66, GroenLinks) en 10 stemmen tegen (CDA, CU-SGP, fractie Hohage, PvdA).


    Stemverklaring CDA: het CDA stemt in met het voorstel met de toezegging om het voorstel specifiek meetbaar te maken.


    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Klazenga (GBLV), de heer Overmeire (VVD), de heer Van Rossum (GroenLinks), de heer De Jager (D66), mevrouw Van Giezen (PvdA), de heer Veelenturf (CDA), de heer Rouwendal (CU-SGP), mevrouw Hohage (fractie Hohage) en wethouder De Ridder.


    De vergadering wordt geschorst van 20.20 uur tot 21.45 uur en van 22.05 uur tot 22.15 uur.


    De heer Klazenga (GBLV) dient een motie in met betrekking tot het opstellen Uitvoeringsprogramma Economische Agenda (verseon). In de motie wordt het college opgedragen:

    • ‘voor de behandeling van de begroting 2018 met een Uitvoeringsprogramma Economische agenda te komen voor de onderdelen van de portefeuille Economie inclusief een budgettaire doorvertaling’.

    De heer Klazenga (GBLV) dient een motie in met betrekking tot concretisering expatbeleid (verseon). In de motie wordt het college opgedragen:

    • na te gaan of in de bouwplannen voor Vlietvoorde en Klein Plaspoelpolder ruimte is voor woningen die voldoen aan de eisen die expats daaraan stellen (waarbij nadrukkelijk niet wordt gedoeld op zogenaamde “compounds”)
    • na te gaan of in het Huygenskwartier Voorburg meer activiteiten gericht op expats kunnen worden georganiseerd

    De heer Klazenga (GBLV) dient een amendement in met betrekking tot het ondersteunen en faciliteren van expats (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen: - 'pagina 7: ‘Verkenning behoeften expats en koppelen aan promotieplan’ vervangen door ‘Ondersteunen en faciliteren van een concreet actieprogramma n.a.v. eerdere verkenning'.


    De heer Klazenga (GBLV) dient een amendement in met betrekking tot het Uitvoeringspartners in plaats van Gesprekstafels (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:

    • in het hele document wordt “gesprekstafel” vervangen door “uitvoeringspartners”.
    • alle actiepunten worden voorzien van een concreet te behalen resultaat en financieringsvoorstel.

    De heer Klazenga (GBLV) dient een amendement in met betrekking tot het Opfrissen www.eropuitinleidschendamvoorburg.nl (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:

    • op pagina 6 “Integratie toeristische websites” te wijzigen in “Aan te dringen op goede onderlinge verwijzing toeristische websites en opfrissen www.eropuitinleidschendamvoor-burg.nl"

    De heer Klazenga (GBLV) dient een amendement in met betrekking tot Verduidelijken portefeuilles (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:

    • achter elke activiteit op pagina 4 t/m 7 wordt de betreffende portefeuille/portefeuillehouder toegevoegd.

    De heer Klazenga (GBLV) dient een amendement in met betrekking tot Uitvoeren revitaliseringsstrategie bedrijventerreinen (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:

    • pagina 4: ‘Visie op toekomst bedrijventerreinen’ wijzigen in concrete invulling geven aan re-vitaliseringsstrategie bedrijventerreinen en uiterlijk voor het einde van dit jaar ter besluitvorming aan de raad voor te leggen”.

    De heer De Jager (D66) dient een motie in met betrekking tot Kleine ondernemingen (verseon). In de motie wordt het college opgedragen:

    • Een duidelijk beeld te krijgen van het aantal scale-ups in Leidschendam-Voorburg.
    • Ten minste twintig procent van de gemeentelijke opdrachten toegankelijk te maken voor kleinere ondernemers.
      In de motie wordt het college gevraagd:
    • Waar mogelijk met deze ondernemers in overleg te gaan en er achter te komen wat zij nodig hebben om door te groeien.

    Mevrouw Van Giezen (PvdA) dient een amendement in met betrekking tot de evenementencoördinator (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om het besluit aan te passen als volgt:

    • In het “Uitvoeringsprogramma Evenementen 2017-2021 de evenementencoördinator te schrappen.
    • Daarnaast in het evenementenbeleid ook sociaal gerelateerde evenementen mogelijk te maken voor een brede groep mensen, bijvoorbeeld ouderen, mensen met een beperking, chronisch zieken, minima gezinnen. En hierbij zoveel mogelijk maatschappelijke organisaties te betrekken.


    Mevrouw Van Giezen (PvdA) dient een amendement in met betrekking tot het Forum Hadriani op Unesco Werelderfgoedlijst en informatiepunt in de Mall of the Netherlands (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om het besluit als volgt aan te passen:

    • In het Uitvoeringsprogramma Recreatie & Toerisme 2017-2021 de activiteit “Plaatsen Forum Hadriani op UNESCO Werelderfgoedlijst’’ naar deel 2 te verplaatsen.
    • En in plaats daarvan de activiteit uit deel 2 “Informatiepunt Mall of the Netherlands” te verplaatsen naar deel 1 van het Uitvoeringsprogramma.

    De heer Veelenturf (CDA) dient een amendement in met betrekking tot Hervorming bibliotheek (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:
    Verwijderen uit de Economische agenda 2017-2020:

    • Hervorming bibliotheek

    De raad heeft gesproken over het economisch profiel, kansen bij de buurgemeenten, gemis van een integrale benadering, ruimtebehoefte van zzp'ers, energietransitie, bereikbaarheid en ontwikkelingen in Den Haag, verbeteren leefbaarheid en stimuleren ondernemersklimaat, vervangen van vergunningsplicht in een meldingsplicht, maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), sociaal ondernemerschap, invoeren van snel internet, inzicht in de aan de agenda gerelateerde kosten en aandacht voor uitstraling winkelcentrum Koningin Julianaplein in relatie tot het Huygenskwartier.

    Amendementen

    Onderwerp
    Amendement fractie GBLV inzake Economische Agenda - Verduidelijken portefeuilles (1911781) (4/7: Afgedaan).
    Amendement fracties CDA-VVD-PvdA inzake Hervorming bibliotheek (1911961).
    Amendement fracties GBLV-PvdA-D66 inzake Uitvoeren revitaliseringsstrategie Bedrijventerreinen (1911824).
    Amendement fracties PvdA-GBLV-D66 inzake Schrappen budget evenementen coördinator (1911901).
    Amendement fracties PvdA-GBLV-D66-GroenLinks inzake Plaatsen Forum Hadriani op Unesco Werelderfgoedlijst (1911940).

    Moties

    Onderwerp
    Motie fractie GBLV inzake Concretisering Expatbeleid (1911999).
    Motie fractie GBLV-D66 inzake Kleine Ondernemingen (1912019).
    Motie fracties GBLV-PvdA-D66 inzake Opstellen Uitvoeringsprogramma (1911978).
  8. 12.a

    Besluit

    Het amendement Damhouderstraat wordt verworpen met 2 stemmen voor (CU-SGP en fractie Hohage) en 28 tegen (CDA, D66, GBLV, GroenLinks, PvdA en VVD).


    Het raadsvoorstel wordt unaniem vastgesteld.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Rouwendal (CU-SGP), de heer Nijhof (VVD), mevrouw Hohage (fractie Hohage), de heer Geurts (CDA), de heer Knoester (GroenLinks), mevrouw Velù, (GBLV), mevrouw Van Giezen (PvdA), wethouder Bremer en wethouder Kist.


    De heer Rouwendal (CU-SGP) dient een amendement in met betrekking tot de Damhouderstraat (verseon). In het amendement wordt voorgesteld om aan het besluit toe te voegen:

    • Aan het 2e gedachtestreepje wordt toegevoegd:
      Met dien verstande dat het bedrag aan opgevoerde nieuwe investeringen (pag. 27) wordt verminderd met € 90.000,- dat blijkens het Raadsvoorstel Aanpassing Verkeers- en Vervoersplan bestemd is voor herinrichting van de Damhouderstraat.

    Wethouder Bremer zegt toe de BinckBank Tour te evalueren en de evaluatie naar de raad te sturen.

    Amendementen

    Onderwerp
    Amendement fractie CU-SGP inzake Damhouderstraat en Aanpassing Verkeers- en Vervoersplan (1912063).

    Toezeggingen

    Onderwerp
    12a. Raadsvoorstel: 1e Tussentijdse Rapportage 2017 (1879030). ID 268. (Afgedaan).
  9. 12.b

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt aangenomen met 28 stemmen voor (GBLV, VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks) en 2 stemmen tegen (CU-SGP en Hohage).

    De raad heeft het raadsvoorstel Aanpassing Verkeers- en Vervoersplan tegelijk behandeld met het raadsvoorstel 1e Tussentijdse Rapportage 2017.

  10. 13

    Besluit

    Het initiatiefvoorstel wordt verworpen met 13 stemmen voor (VVD, CDA en Hohage) en 17 stemmen tegen (CU-SGP, GBLV, GroenLinks en PvdA ).
    Het raadsvoorstel wordt unaniem aangenomen.

    Het woord wordt gevoerd door de heer Overmeire (VVD), de heer Rouwendal (CU-SGP), mevrouw Duijvestijn (GBLV), de heer Knoester (GroenLinks), de heer De Jager (D66), mevrouw Van Giezen (PvdA), mevrouw Hohage (fractie Hohage), de heer Veelenturf (CDA) en wethouder Bremer.


    De heer Overmeire licht het voorstel toe. Hij wijst erop dat de heffing een schuld is aan de inwoners die wordt ingelost met het ophalen van afval, dat de heffing niet meer dan 100% dekkend mag zijn, dat er geen grondslag is voor de voorziening, dat het niet halen van de taakstelling ten laste moet gaan van het eigen vermogen van Avalex en vraagt of het raadsvoorstel de toets van de rechter kan doorstaan.


    De raad spreekt zijn waardering uit voor het initiatief van de heer Overmeire. Verder is gezegd dat een voorziening nodig is om schommelingen in tarieven te voorkomen en om risico's op te vangen.

  11. 14

    Besluit

    Het raadsvoorstel wordt aangenomen met 16 stemmen voor (GBLV, D66, GroenLinks en PvdA) en 14 (CU-SGP, CDA, Hohage en VVD) tegen.

    Het woord wordt gevoerd door mevrouw Hohage (fractie Hohage), de heer Van Rossum (GroenLinks), mevrouw Velù (GBLV), mevrouw Duijvestijn (GBLV), de heer Eleveld (VVD), de heer Rouwendal (CU-SGP), de heer Geluk (CDA) en wethouder Bremer.


    De raad heeft gesproken over oneigenlijk gebruik van openbare grond, verkoop van openbare grond onder de marktwaarde, het onttrekken van openbare grond aan openbaar bezit, een grondoppervlak van 50 m² is geen snippergroen, belonen van oneigenlijk gebruik, privacy van persoonsgegevens en kadastrale gegevens van percelen.

  12. 15

    Besluit

    De voorzitter sluit de vergadering om 23.35 uur.